EVR serisi redresörler,elektrik şebekelerinde, telefon santrallerinde ve benzeri yerlerde ihtiyaç duyulan DC besleme ihtiyacını sağlamak ve devresine bağlı akü sistemini tam şarj altında tutmak için tasarlanmıştır. Tam şarjlı bir akünün eleman başına gerilimi:2.23 volt'tur. Örnek olarak 12 elemanlı 24 volt luk bir akü grubunun tam şarjlı olarak tutmak için 26.76 volt ile şarj etmek gerekir.
Şarj geriliminin eleman başına 2.4 volt'a çıkması (gaz çıkarma gerilimi) durumunda ve akülerin uzun süreli (12saatten daha fazla) bu gerilime maruz kalması durumunda aküler tahribata uğrayabilir. Bu tür şarjlama durumları kesinlikle kontrollü ve akü imalatçısının beyanları doğrultusunda yapılmalıdır.
EVR serisi akü şarj redresörlerinin çıkış gerilimleri şebeke ve yük akımı değişimlerinden etkilenmemekte, çıkış geriliminde tam bir stabilizasyon sağlamaktadır.
Thristör kontrollü olan redresörün, çıkışında bulunan L-C filtre sayesinde dalgalılık faktörü %7.5 den daha küçük seviyede olmakta bu sayede çıkışta düzgün ve kaliteli bir DC gerilim elde edilimektedir.
EVR serisi redresörler 12VDC SEVİYEDEN 220VDC seviyeye, çıkış akımları ise 200A değere kadar üretilmektedir.
ÇALIŞMA PRENSİBİ
EVR serisi redresörler şekildeki blok diagramdanda görüleceği üzere güç trafosu yardımı ile hem DC besleme ünitesini ana şebekeden izole etmekte, aynı zamanda gerekli olan DC besleme voltajını ve akımını karşılamaktadır.
Trafo çıkışında bulunan Ll şok bobini şebekeden gelebilecek darbeli akımlara engel olmakta ve akülerin tahribata uğramasını engellemektedir.
Ll şok bobini aynı zamanda thristor ateşleme sırasında oluşabilecek harmonikleri sönümlemekte ve bu sayede şebekeye harmonikyayılımını engellemektedir.
Thristor ve diyod köprü ünitesi AC gerilimin DC gerilime çevrilme işlemini sağlamaktadır.
Thristörlerin ateşleme açısı kontrol devresi yardımı ile değiştirilerek köprü çıkışındaki gerilimin ortalama değeri istenilen seviyede tutulabilmektedir. Köprü devresi çıkışındaki dalgalı DC gerilim L2 şok bobini ve Cl kondansatör ünitesinden oluşan L-C filtre devresi yardımı ile düzeltilerek redresör çıkışında düzgün ve kaliteli bir DC gerilim sağlanmaktadır.
Kontrol devresi, gerek şebekedeki gerilim değişmeleri, gerekse yük akımındaki değişmelerde redresör çıkış gerilimini sabit tutacak şekilde thristor lerin ateşleme açılarını ayarlamakta, asırı akım çekilme durumunda ise akımın ayar edilen maximum değerin üzerine çıkmasını engellemektedir. (Akım sınırlama ünitesi ve gerilim regülasyon ünitesi)
ŞARJ TİPLERİ
NORMAL ŞARJ : Redresör ön panelinde bulunan manuel/otomatik anahtarı otomatik konumuna alınız.
Redresör Bu konumda akü göz başına 2.23 Volt (2.23VDC/göz) düşecek şekilde bir çıkış gerilimi verir, (fabrika ayarlıdır ve kullanıcı tarafından değiştirilemez)
HIZLI ŞARJ : Eşitleme şarjı için, redresör ön panelindeki manuel/otomatik anahtarı manuel konuma alınız. Yine ön panelde bulunan gerilim ayar düğmesi yardımı ile redresör çıkış gerilimi eleman başına 2.4V olacak şekilde ayarlayınız. Bu ayar yapılırken ön paneldeki aküref-akü anahtarı aküref konumuna alınız. Ayar yapıldıktan sonra aküref-akü anahtarı Akü konumuna getirilir. Senede birkaç kez akü gözlerinin eşitlenmesi açısından 7-8 saat süre ile hızlı şarj yapılmasında fayda vardır. Genellike, ilk işletmeye almada, ya da uzun süren enerji kesilmelerinden sonra, akülerin kısa sürede tam kapasitelerine ulaşabilmeleri amacı ile bu şarj şekli kullanılmaktadır. Hızlı şarj sırasında akü gözlerinde gazlanma meydana gelmesi nedeni ile 7-8 saatlik bir hızlı şarjdan sonra tekrar normal şarj konumuna dönülmelidir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Besleme gerilimi |
220 VAC |
Çıkış gerilimi |
12-24-48-110-220 VDC |
Çıkış akımı |
10-20-30-50-60-100-200-400- ADC |
Gerilim stabilizasyonu |
±%20giriş gerilimi değişikliğinde±%1 |
Start |
Softstart şarj başlatma (Ramp) |
Şarj gerilimi otomatik |
2.23 VDC x göz sayısı |
Şarj gerilimi manuel |
Gerilimin % 80 ile % 110 aralığında |
Çıkış gerilim dalgalılığı (ripple) |
Aküsüz çalışmada % 7,5 den az |
Çalışma sıcaklığı |
-5 "C - + 40 "C |
|
KULLANMA ve İŞLETMEYE ALMA
1. Redresörün besleme gerilimi 220VAC 50Hz dir.
2. Redresörün besleme fişi prize takılmadan önce pako şalter ve W otomatlar sıfır konumunda olmalıdır.
3. Redresörün besleme fişini topraklı bir prize takınız.
4. W otomatlar ve pako şalteri '1' konumuna alınız." REDRESÖRÜNÜZ ENERJİLENMİŞTİR "
5. MANUEL/OTOMATİK anahtarı otomatik konumunda iken redresör çıkış gerilimi.Fabrika ayarları sayesinde:
24VDCredresörlerde (12 elemanlı akügrubu) 26.7 Volt 48VDCredresörlerde (24 elemanlı akügrubu) 53.5Volt
110VDC redresörlerde (54 elemanlı akü grubu) 120Volt seviyesine ulaşacaktır.
6. Redresör çıkışındaki gerilimin istenilen seviyeye ayarlanabilmesi için "MANUEL/OTOMATİK"
Anahtarı "MANUEL"konumuna alınız.Gerilim ayar potansiyometresi ile çıkış gerilimini nominal gerilimin %80-% l05 i arasında değiştirebilirsiniz.
AKÜ GRUBUNUN REDRESÖRE BAĞLANTISI
7. Akü grubunun redresöre bağlanmasından önce yukarıda anlatılan 6 maddede belirtilenleri yerine getirdikten sonra pako şalter ve W otomatları "O" konuma alınız.
8. Akü grubunun "+" ucunu redresörün "+" terminaline, Akü grubunun "-" ucunu redresörün "-" terminaline bağlayınız. Terminallerin doğru bağlandığından emin olunuz. (Aksi halde redresörünüz ve akü gruplarınız zarar görebilir.)
9. W otomatları "1" konumuna aldıktan sonra pako şalteri de "1 "konumuna alınız.
10. Pako şalter "1" konumuna alındığında DC çıkış W otomatı atıyorsa (düşüyorsa) bağlantınızı gözden geçiriniz. Sonuç değişmiyorsa aşağıda tanımlanmış olan işlemleri uygulayınız.
İLK DEFA ŞARJ EDİLECEK AKÜ GRUPLARI VEYA DERİN DEJARŞ A UĞRAMIŞ AKÜ GRUPLARI İÇİN
Akü grubu uçlarının redresörün doğru terminallerine bağlandığından emin olunuz
Pako şalter "O"konumunda iken "MANUEL/OTOMATİK" anahtarını MANUEL konumuna alınız.
Gerilim ayar düğmesini minimum konumuna alınız. ACbesleme W otomatını "1 "konumuna alınız Pako şalteri "1"konumuna getiriniz.
Şarj akımını akü kapasitesinin (Ah) %10 değerini geçmeyecek şekilde gerilim ayarını değiştiriniz.
Şarj akımı düştükçe gerilimi arttırarak nominal değerine yaklaştırınız.
Birkaç saat sonra MANUEL/OTOMATİK anahtarını OTOMATİK konumuna alarak akü grubunu OTOMATİK tampon şarjda bırakınız.
REDRESÖR AKIM DEĞERİNE GÖRE AKÜ SEÇİMİ
Akünün olması gerken Ah değeri= redresör akımı /0.2
Örnek:
20Amper redresör için akü Ah hesabı
Ah=20A/0.2
Ah=100Ah akü seçilmelidir.
AKÜYE GÖRE REDRESÖR SEÇİMİ
Redresör akım değeri = akü grubu Ah değeriX0.2
Örnek:
100Ah akü için
Redresör akım değeri = 100AhX0.2
Redresör akım değeri = 20Amper redresör seçilmelidir AKÜLER İÇİN GENEL TEKNİK ÖZELLİKLER ve KURALLAR
Depolama ömrü: Tam şarjlı aküler 16ay / boş aküler 1 Hafta Kullanma ömrü: 4 - 7 yıl 6 ayda bir bakımdan geçirilerek. (6ayda bir tam deşarj yapılması işlemi)
Can güvenliği açısından şarj cihazınızı kesinlikle topraklanmış prize bağlayınız.
Not : Priz kullanılmadığı durumlarda topraklama kablosunu, toprakhattına bağlamayı ihmal etmeyiniz.
Kurşun asit bataryaların şarj edilmesi sırasında bulunan ortamın iyi havalandırılmış olması gerekmektedir. Gerektiğinde fan desteği kullanılmalıdır, (akü gruplarının gaz çıkartması).
Her türlü arıza durumlarında veya müdahale gerektiren işlemlerde kesinlikle firmamızla irtibata geçiniz.
|